Sesja warsztatowa – I tura

150.00 

Wyczyść

Opis

Czy można być uzależnionym od jedzenia? – mgr Elżbieta Lange

Kiedy myślimy o uzależnieniu, najczęściej przychodzą nam do głowy używki, takie jak alkohol lub papierosy. Tymczasem uzależnić można się również od niezbędnej nam do życia czynności, jaką jest jedzenie. Uzależnienie od jedzenia, czyli jedzenie kompulsywne, jest zaburzeniem odżywiania polegającym na nadmiernym i niezależnym od uczucia głodu objadaniem się.
👉 Czy urządzam sobie uczty bez szczególnego powodu, jedząc czasem aż do momentu, gdy czuję się „napchany” lub wręcz chory?
👉 Czy to, ile ważę, lub to, w jaki sposób jem, wywołuje we mnie uczucie wstydu, zakłopotania, poczucie winy lub wyrzuty sumienia?
👉 Czy jem umiarkowanie w towarzystwie innych, aby później „dopchać” w samotności?
👉 Czy moje podejście do jedzenia wpływa na moje zdrowie i na mój tryb życia? Na te i inne podobne pytania osoba uzależniona od jedzenia odpowie TAK!. Czym dokładnie jest uzależnienie od jedzenia, jakie są jego przyczyny i objawy oraz jak z nim walczyć dowiesz się na warsztacie.

„Aby jedzenie nie rządziło moim życiem” – czyli jak znaleźć inne wartości w życiu – mgr Dominika Szczerbińska-Waśko

W dzisiejszych czasach jedzenie nie spełnia tylko funkcji biologicznej, a więc nie zaspakajamy nim tylko swojego głodu. Gdyby tak było branża gastronomiczna nie prześcigałaby się w coraz to nowszych propozycjach pięknie podanych dań, a marketingowcy nie tworzyli by reklam produktów spożywczych, które nacechowane są emocjami takimi jak miłość i opiekuńczość. Funkcji jedzenia istnieje bardzo dużo. Jedzeniem redukujemy napięcie, pocieszamy się, uwodzimy, nagradzamy. Wypełniamy nim nudę, wyrażamy ideologie, umacniamy relacje, okazujemy uczucia, zdobywamy kontrole. Dlatego też w psychodietetyce jedzenia nie traktuje się tylko jako liczbę kalorii, a wraz z pacjentem identyfikuje się czym dla niego jest jedzenie. Każdy z nas czasem zaspakaja potrzeby jedzeniem i nic w tym złego, jeżeli nie jest to nadmierne i nie zaczyna nam przeszkadzać. Gorzej jeżeli nic już nas nie cieszy, a jedyną rozrywką staje się jedzenie. Wtedy warto zastanowić się jakie inne wartości mamy w życiu, przywrócić naturalną równowagę i sprawić aby jedzenie nie rządziło naszym życiem. Warsztat ten odpowie więc jak zrobić to w praktyce. Samemu bądź jako specjalista, czyli jak pomóc pacjentowi, który zmaga się z takim problemem.

Pięć najważniejszych procesów psychologicznych odpowiadających za zmianę nawyków żywieniowych – dr Anna Januszewicz

Naukowcy wskazują pięć obszarów, które mają istotny wpływ na zmianę zachowań zdrowotnych. Należy do nich motywacja, samokontrola, automatyzacja zachowania, indywidualne zasoby fizyczne i psychiczne oraz czynniki środowiskowe. Na warsztacie omówione zostanie każdy z nich, jak również sposoby jego kształtowania w odniesieniu do osób zmieniających nawyki żywieniowe. Uczestnicy dowiedzą się więc nie tylko, jak motywować pacjenta do zmiany, ale także jak wspierać go na etapie wdrażania zmiany w życie i jej utrzymania.

Emocje na diecie – mgr Alicja Rasmus

Ciało i psychika są ściśle połączone. Impuls do zastosowania diety, przekonania, które nas wspierają lub blokują, trudność w przestrzeganiu zaleceń dietetycznych, motywacja do zadbania o zdrowie to wszystko ma swój początek w głowie.
EMOCJE
Towarzyszą nam w każdym momencie, pojawiają się nagle, czasem motywują do działania a innym razem hamują, są odpowiedzią na to co spotykamy na naszej drodze i wpływają na to jak postrzegamy rzeczywistość.
Czasem je zagłuszamy, udajemy że ich nie ma, innym razem popychają nas do pochopnego działania, tymczasem każda z nich obarczona jest pewną „misją”. Emocje mają funkcję dostarczania nam informacji o tym, co jest dla nas ważne, kierunkują naszą uwagę i warunkują to w jaki sposób działamy.