Z przyjemnością zapraszamy Państwa na Kurs Psychodietetyki – poziom I (podstawowy), który odbędzie się w Łodzi w terminie: 5-7 lipca 2019 roku oraz 12-14 lipca 2019 roku.

Kurs przeznaczony jest dla:
– dietetyków,
– psychologów,
– lekarzy,
– studentów,
– trenerów,
– osób zainteresowanych związkiem emocji z dietą,
– pasjonatów zdrowego żywienia.

Zajęcia podzielone są na trzy główne części, prowadzone przez trzech doświadczonych specjalistów. Dzięki temu, nie tylko zdobędziesz wiedzę z zakresu psychodietetyki, ale również poszerzysz praktyczne umiejętności pracy z pacjentem, zarówno z punktu widzenia psychodietetyka i psychologa, ale również psychoterapeuty.

Część I: dietetyczna/psychodietetyczna (3 dni):

Moduł I – Zastosowanie psychodietetyki w pracy z pacjentem:

• Komunikacja z pacjentem w gabinecie dietetycznym
• Prowadzenie efektywnego wywiadu żywieniowego z zastosowaniem narzędzi psychodietetycznych
• Porażka w procesie zmiany nawyków żywieniowych – przyczyny i skutki
• Przekonania żywieniowe – skąd się biorą i jak kształtują nawyki żywieniowe?
• Nawyk żywieniowy – dlaczego jest tak istotny?
• Zastosowanie psychodietetyki w pracy z dziećmi. W jaki sposób zachęcać dzieci do dbania o zdrowie? Jak komunikować się z dzieckiem?
• Skuteczne metody prowadzenia edukacji żywieniowej w różnych grupach społecznych i wiekowych

Moduł II – Praca z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania:

• Psychosomatyka: jak oddziałują na siebie umysł i ciało?
• Podstawowe informacje z zakresu zaburzeń odżywiania. Studium przypadku
• Relacja dietetyka z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania. Skuteczne metody komunikacji
• Komunikacja dietetyka z rodziną pacjenta cierpiącego na zaburzenia odżywiania
• Narzędzia psychodietetyczne niezbędne w pracy z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania
• Granice kompetencji dietetyka. Jakich tematów i dlaczego dietetyk nie powinien podejmować?
• Prowadzenie wywiadu żywieniowego z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania
• Żywienie w zaburzeniach odżywiania. Zalecenia dietetyczne w anoreksji, bulimii oraz kompulsywnym objadaniu
• Współpraca dietetyka z multidyscyplinarnym zespołem specjalistów
• Dietetyk i jego emocje? Co zrobić gdy specjalista zbyt mocno przeżywa chorobę pacjenta?

Część II: psychoterapeutyczna (1 dzień):

• Czym jest psychoterapia?
• Psycholog, psychodietetyk, psychoterapeuta, psychiatra – czym się różnią
• Współpraca z dietetykiem w terapii zaburzeń odżywiania
• Psychoterapia zaburzeń odżywiania – skuteczne nurty
• Podstawy psychoterapii poznawczo behawioralnej, czyli skąd biorą się nasze przekonania i emocje?
• Perspektywa poznawcza, czyli przekonania osób z zaburzeniami odżywiania
• Rodzina pacjenta z zaburzeniami odżywiania, czyli krótko o czynnikach podtrzymujących
• Stres – perspektywa psychologiczna i fizjologiczna; podstawowe formy radzenia sobie
• Błędne koła zaburzeń odżywiania, czyli dlaczego tak ważna jest psychoterapia (czynniki biopsychospołeczne)
• Dialog motywujący – na co uważać by nie wywołać oporu w pacjencie – podstawy.

Część III: psychologiczna (2 dni):

Moduł I – Praca z osobą cierpiącą na otyłość:

• Wywiad psychologiczny z pacjentem cierpiącym na otyłość
• Diagnoza psychologiczna (kryteria diagnostyczne otyłości)
• Psychologiczny portret osoby otyłej a zasoby potrzebne do rozpoczęcia zmiany
• Interwencje psychologiczne a gotowość pacjenta do zmiany
• Narzędzia i techniki w pracy z osobą cierpiącą na otyłość
• Dialog motywujący: jak wzmacniać motywację pacjenta do zmiany?
• Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
• Rola rodziny w procesie zmiany
• Jak przeciwdziałać nawrotom?

Moduł II – Praca z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania:

• Wywiad psychologiczny z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania
• Diagnoza psychologiczna (kryteria diagnostyczne anoreksji, bulimii, kompulsywnego objadania się)
• Psychologiczny portret osoby cierpiącej na zaburzenia odżywiania a zasoby potrzebne do rozpoczęcia zmiany
• Etapy kontaktu z klientem a fazy zmiany zachowania
• Postępowanie w zaburzeniach odżywiania – anoreksja, bulimia, ortoreksja, zespół kompulsywnego objadania się
• Praca z oporem: jak zachęcić pacjenta do podjęcia pracy w kierunku zmiany?
• Inne formy pomocy w zaburzeniach odżywiania.

Kurs może zostać dofinansowany dla przedsiębiorców z województwa łódzkiego (zarówno jednoosobowych działalności, jak i pracowników firm) – całkowita kwota wkładu zamiast 3000 zł będzie wynosiła 600 zł. Jeśli są Państwo zainteresowani, prosimy o kontakt pod adresem zespolckd@gmail.com, a przekażemy informacje jak to zrobić.

Dofinansowanie jest możliwe w przypadku wcześniejszego zarezerwowania bonów rozwojowych u zewnętrznych podmiotów. Kurs został zorganizowany przy współpracy firm zajmujących się szkoleniami: Cel Kieruje Działaniem Krzysztof Zięba wraz z International Trainers and Facilitators Federation.
Firma Cel Kieruje Działaniem w partnerstwie z ITFF zrealizowała od 2018 roku projekty szkoleniowe o łącznej wartości ponad 1.000.000 złotych. Firma Cel Kieruje Działaniem i ITFF nie dają gwarancji, że Państwa wniosek złożony u operatora zostanie pozytywnie rozpatrzony.