PROGRAM
VII OGÓLNOPOLSKIEJ

KONFERENCJI pad

13-14.05.2023 r.

 

 

13.05.2023 r.

Istnieje możliwość dołączenia do konferencji w dowolnym czasie. Jako jedyni w Polsce Organizatorzy konferencji dietetycznej umożliwiamy także dostęp pokonferencyjny przez aż powyżej pół roku!

9:00-9:05
Rozpoczęcie konferencji

9:05-10:05
Pacjent z ARFID w gabinecie dietetyka
mgr inż. Dorota Szymańska

10:05-11:05
Praktyczne wskazówki w pracy z dziećmi z trudnościami w jedzeniu
mgr Małgorzata Talaga-Duma

11:05-11:30
Przerwa kawowa

11:30-14:15
SESJA PRAC WŁASNYCH – poniżej lista zakwalifikowanych tematów

11:30-11:45
Żywieniowe doświadczenia z dzieciństwa a jedzenie intuicyjne w dorosłości

A. Małachowska, M. Jeżewska-Zychowicz

11:45-12:00
Dysfunkcje chemosensoryczne występujące wśród osób cierpiących na jadłowstręt psychiczny oraz bulimię
Z. Żybula, M. Plichta

12:00-12:15
Czy dieta low-FODMAP może sprzyjać zaburzeniom odżywiania?
W. Gwioździk, P. Helisz

12:15-12:30
Czy jesteśmy w stanie zapobiegać niedożywieniu w grupie  pacjentów z otępieniem? Próba stworzenia skali do oceny apetytu dedykowanej pacjentom z zaburzeniami funkcji poznawczych
A. Rudzińska, J. Czesak, K. Piotrowicz, J. Gąsowski

12:30-12:45
Ponowny przyrost masy ciała pacjentów po operacji bariatrycznej – interdyscyplinarne podejście do pracy z pacjentem
A. Budny, A.Mika, A. Janczy

12:45-13:00
Rola czynników psychodietetycznych w rozwojui leczeniu łuszczycy
A. Kłosowicz

13:00-13:15
Neurodietetyka – wpływ żywienia i mikrobioty na OUN – dieta i suplementacja dla zdrowia mózgu
K. Goździewska

13:15-13:30
Na drodze do szczęścia – czyli dieta jako źródło psychobiotyków w osi mózgowo-jelitowej
K. Mikołajczyk, K. Goral

13:30-13:45
Rekomendowanie kakao i czekolady jako produktówpozytywnie wpływających na psychikę człowieka a niepożądane skutki ich nadmiernego spożycia
M. Kartasińska-Kwaśnik, J. Laszuk

13:45-14:15
DYSKUSJA (może zostać wkomponowana w czas powyższych wystąpień)

14:15-15:00
Przerwa obiadowa

15:00-15:45

Żywienie i zdrowie psychiczne – co wiemy i co możemy zrobić?
dr n. med. Karolina Krupa-Kotara

15:45-16:45
Stres a kondycja psychiczna – czy żywieniem można wpływać na oś jelitowo-mózgową?
mgr farm. Zofia Winczewska

16:45-17:45
W labiryncie głodującego mózgu
mgr Monika Kroenke

17:45-17:50
ZAKOŃCZENIE DNIA PIERWSZEGO

Program II dnia wykładowego

II dzień – 14.05.2023 r.

9:05-10:05

Praktyczne metody pracy z pacjentem z jadłowstrętem psychicznym
dr n. med. Agata Dutkiewicz

10:05-11:05

Pułapki anoreksji – powikłania metaboliczne i perspektywy
mgr Justyna Płoskonka

11:05-11:30 PRZERWA KAWOWA

11:30-12:30

Wsparcie psychodietetyczne osób zmagających się z kompulsywnym objadaniem się i jedzeniem emocjonalnym
mgr Maria Sobieszek

12:30-13:30

Czy samokontrola zachowań żywieniowych zawsze psuje relację z jedzeniem?

dr Anna Januszewicz

13:30-14:15 PRZERWA OBIADOWA

14:15-15:00

Praktyczny warsztat psychodietetyka
dr n. o zdr. Patrycja Kłósek

15:00-16:00

Jak radzić sobie z emocjami związanymi z jedzeniem? – techniki pracy w gabinecie specjalisty

mgr Aleksandra Ulatowska

16:00-17:00

Jak komunikować się ze społeczeństwem, które po pandemii straciło kontrolę nad procesem jedzenia?
mgr Marta Boczkowska

17:00-18:15

ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI ORAZ TEST PSYCHODIETETYCZNY (OSOBY, KTÓRE NAJLEPIEJ ZDADZĄ TEST OTRZYMAJĄ CIEKAWE NAGRODY!)