Prelegenci 

 

VII EDYCJA KONFERENCJI PAD

DR n. med. AGATA DUTKIEWICZ

Dietetyk, psycholog, psychodietetyk, pracownik Katedry Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, wykładowca akademicki.

Na co dzień prowadzi własną praktykę w Centrum Psychodietetyki, wspomagając żywieniowo terapię zaburzeń psychicznych, a także wzmacniając proces dietoterapii chorób dietozależnych oddziaływaniami psychologicznymi. Jest psychoterapeutką w Wielkopolskim Centrum Zaburzeń Jedzenia. Pracuje w Klinice Psychiatrii Dzieci i Młodzieży, gdzie między innymi prowadzi psychoedukację żywieniową. Szkoli się w zakresie psychoterapii w nurcie integracyjnym.

Naukowo zajmuje się psychodietetyką, nutripsychiatrią, zaburzeniami psychicznymi dzieci i młodzieży, w szczególności tematyką zaburzeń odżywiania, obrazu ciała, w obszarze jej zainteresowań jest również psychologia mediów. Prowadzi szkolenia o tematyce psychodietetycznej, bierze czynny udział w konferencjach jako prelegentka. Jest autorką publikacji naukowych i popularno-naukowych, scalających wiedzę z pogranicza dietetyki i psychologii.

dr n. med. KAROLINA KRUPA-KOTARA

Doktor nauk medycznych, w dyscyplinie biologia medyczna, specjalista zdrowia publicznego, psychodietetyk, certyfikowany doradca dietetyczny, specjalista ds. promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej, Inspektor ds. BHP, certyfikowany Audytor Zintegrowanych Systemów Zarządzania.
Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje biorąc udział w licznych kursach i konferencjach naukowo-szkoleniowych z zakresu dietetyki, ze szczególnym uwzględnieniem pediatrii i dietetyki pediatrycznej, żywienia kobiet w ciąży i dzieci oraz psychodietetyki. Adiunkt badawczo-dydaktyczny Zakładu Epidemiologii Katedry Epidemiologii Biostatystyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością (PTBO), Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej (PTOD), The European Public Health Association (EUPHA) oraz Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego (PTZP). W ramach zajęć dydaktycznych m.in. prowadzi zajęcia z przedmiotu Dietetyka pediatryczna dla studentów III roku studiów I stopnia na kierunku Dietetyka. Wykładowca, prelegent konferencji naukowych, autor lub współautor ponad 90 publikacji naukowych o łącznym IF 127.124 i 3920 MNiSW. Członek Rady Recenzentów międzynarodowego czasopisma naukowego z listy filadelfijskiej International Journal of Environmental Research and Public Health.

Redaktor naukowy podręczników akademickich oraz licznych rozdziałów w monografiach. Od 1 października 2022 r.  pełnił funkcję opiekuna Studenckiego Koła Naukowego przy Zakładzie Epidemiologii SUM.

dr n. o zdr. PATRYCJA KŁÓSEK

Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Absolwentka ŚUM i SWPS. Autorka publikacji z zakresu psychodietetyki. Kierownik merytoryczny studiów podyplomowych na kierunku psychodietetyka w Akademii Humanitas. Właściciel sieci gabinetów specjalizujących się w psychodietetyce Paleta Diet. W Palecie Diet pomagamy naszym pacjentom nie tylko zmieniać ich nawyki żywieniowe, zmieniamy ich życie, podnosimy jego jakość. W leczeniu dietetycznym wykorzystujemy innowacyjne techniki psychodietetyki, które pomagają naszym pacjentom pokonywać wszelkie przeszkody w dążeniu do zdrowia i dobrego samopoczucia. W leczeniu jesteśmy partnerami, wspieramy i otaczamy troską każdego kto obdarzy nas swoim zaufaniem. 

dr ANNA JANUSZEWICZ

Psycholog, specjalista psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki, naukowiec i wykładowca Uniwersytetu SWPS

 Kierownik studiów podyplomowych na kierunku psychodietetyka.
CARE-BEH Centrum Badań Stosowanych nad Zachowaniami Zdrowotnymi i Zdrowiem. 

http://www.care-beh.eu/

Psycholog, specjalista psychodietetyki, trener warsztatu psychologicznego, Instytut Psychodietetyki
www.instytutpsychodietetyki.pl

Prezes Towarzystwa Psychodietetyki
www.towarzystwo-psychodietetyki.pl

 mgr MARTA BOCZKOWSKA

Absolwentka psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Doktorantka Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich w Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Laureatka stypendium Narodowego Centrum Nauki. Psycholog w Wojewódzkim Wielospecjalistycznym Centrum Onkologii i Traumatologii im. M. Kopernika w Lodzi. Ukończyła szkolenie specjalizacyjne w dziedzinie psychologii klinicznej chorób somatycznych. Prowadzi badania nad psychologicznymi mechanizmami samokontroli i samoregulacji w procesie żywienia. Jest autorką licznych programów promocji zdrowia, profilaktyki chorób, interwencji psychologicznych. Realizuje i współpracuje w realizacji grantów naukowo-badawczych NCN i NCBiR. Jako psychodietetyk pracuje z osobami, które chcą odzyskać kontrolę nad procesem jedzenia. Zajmuje się diagnozą indywidualnych przyczyn nadwagi i otyłości i terapią kognitywną opartą na uważności.

mgr MONIKA KROENKE

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, aktualnie wykładowca w Zakładzie Immunologii, Biochemii i Żywienia.

Obecnie przygotowuje się do obrony pracy doktorskiej z zakresu żywienia dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Odbyła szkolenie z wykorzystania intensywnej terapii poznawczo – behawioralnej w zaburzeniach odżywiania na Uniwersytecie Oksfordzkim. W pracy dietetycznej specjalizuje się we wsparciu dzieci leczonych psychiatrycznie. Swoje doświadczenie zdobywała w Klinice Psychiatrii Wieku Rozwojowego, Szpitalu Psychiatrycznym w Zaborze oraz w Środowiskowym Centrum Zdrowia Psychicznego. W gabinecie często wita również najmłodszych pacjentów zajmując się wybiórczościami pokarmowymi, nadzorem nad rozszerzaniem diety i wypracowywaniem prawidłowych nawyków żywieniowych. Nad wprowadzanymi zmianami zazwyczaj pracuje z całą rodziną wspomagając proces wykorzystaniem między innymi gier i zabaw psychodietetycznych.

mgr inż. DOROTA SZYMAŃSKA

dietetyk kliniczny, terapeutka karmienia, pedagog

Absolwentka SWSM w Katowicach na kierunku Dietetyka kliniczna. Pedagog, terapeuta karmienia i terapeuta orofacjalny. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi oraz wymagających leczenia żywieniowego. Współzałożycielka Centrum Diagnozy Zaburzeń Karmienia i Jedzenia u Dzieci „Brzuszek”. Posiada duże doświadczenie w prowadzeniu pacjentów z wybiórczością pokarmową i ARFID. Swoją wiedzą dzieli się prowadząc cykliczne szkolenia dla dietetyków w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej.

 

 mgr JUSTYNA PŁOSKONKA

Dietetyk, specjalista psychodietetyki. Absolwentka dietetyki CMUJ, psychodietetyki SWPS, a także licznych stażów i szkoleń z zakresu dietetyki klinicznej, psychodietetyki oraz pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania.

W trakcie studiów odbyła wiele praktyk na wszystkich oddziałach Szpitala Uniwersyteckiego UJ w Krakowie. Jako, że dietetyka jest dziedziną ciągle rozwijającą się, a coraz to nowe fakty zastępują te stare swoją obecną wiedzę nieustannie poszerza na licznych kursach, szkoleniach, a także konferencjach. Jej dietetycznym „konikiem” jest dietoterapia osób z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się).

 mgr MARIA SOBIESZEK

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Ukończyła dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi i psychodietetykę na SWPS w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała pracując w poradniach dietetycznych oraz angażując się w projekty o tematyce prozdrowotnej. Od wielu lat zawodowo związana z Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania, gdzie zajmuje się pracą indywidualną z pacjentem oraz prowadzeniem szkoleń z tematu psychodietetyki oraz roli dietetyka w leczeniu zaburzeń odżywiania. Jej misją jest dzielenie się, niezbyt popularną, wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie metod pracy dietetyka z osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania. Podczas szkoleń kładzie szczególnie duży nacisk na zagadnienia: – komunikacja z pacjentem, – empatyczne podejście do chorego, – zalecenia żywieniowe w zaburzeniach odżywiania. Oprócz indywidualnej pracy w gabinecie dietetycznym i psycho – dietetycznym, prowadzi liczne szkolenia. Jest trenerem Banku Żywności, gdzie prowadzi warsztaty dietetyczne oraz kulinarne.

 mgr MAŁGORZATA TALAGA-DUMA

Absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci. Edukator żywieniowy w ramach ogólnopolskiego programu „Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy”. Prowadząca merytoryczne wykłady, warsztaty m.in. dla specjalistów dot. psychologii jedzenia, mechanizmów zmiany nawyków żywieniowych u dzieci i rodzin. Wspomaga rodziców, placówki oświatowe w trudnościach w żywieniu małych dzieci, z wybiórczością pokarmową oraz zmagających się z nadwagą i otyłością. Prowadzi liczne warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach oraz konsultacje indywidualne dla dorosłych z zakresu psychologii jedzenia.

mgr ALEKSANDRA ULATOWSKA

mgr dietetyki, psychologii.
Ukończyła studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Współautorka książki dla dzieci „Bułka i Spółka, rzecz o zdrowym jedzeniu”. Doświadczenie zawodowe nabywała prowadząc indywidualne konsultacje, grupy warsztatowe, pracując w szpitalu pediatrycznym w Dziekanowie Leśnym. Prowadzi również zajęcia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Uczestniczka licznych szkoleń i konferencji z zakresu żywienia, psychodietetyki i psychologii, dzięki którym na bieżąco podnosi swoje kwalifikacje. Początek formularza

mgr farm. ZOFIA WINCZEWSKA

farmaceutka, blogerka, edukatorka
Pasjonatka mikrobioty jelitowej, psychiatrii żywieniowej i medycyny stylu życia, bo lepiej zapobiegać niż leczyć. Obecnie w trakcie doktoratu poświęconego zaburzeniom depresyjnym na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Autorka bloga: zosiawinczewska.pl

Aktualności

Premiera już 1 marca!

Premiera już 1 marca!

Drodzy, niezmiernie miło nam poinformować, że kolejna edycja monografii naukowej pt. Psychodietetyka – nierozerwalny związek między mózgiem a żywieniem będzie dostępna na naszej stronie internetowej już 1 marca 2024 roku! Tegoroczna edycja to ponad 60 stron...

100 BILETÓW W PROMOCJI

100 BILETÓW W PROMOCJI

Przedsprzedaż startuje już 30 stycznia 2024 roku! Spotkamy się 20-21 kwietnia 2024 roku w formie online.W tegorocznej edycji wydarzenia skoncentrujemy się na zagadnieniach związanych ze zdrowiem mózgu, równocześnie podejmując się analizy wpływu rodzinnego środowiska...

Zgłoszenia do monografii do połowy października 2023 roku!

Zgłoszenia do monografii do połowy października 2023 roku!

Z miłą przyjemnością informujemy, że można zgłaszać swoje rozdziały do monografii “Psychodietetyka – nierozerwalny związekmiędzy mózgiem a żywieniem” EDYCJA 2023 do 15 października 2023 roku! Tematyka nadesłanych prac może dotyczyć następujących dziedzin:– dietetyka i...

Follow us

Napisz do nas: