Prelegenci 

 

prof. dr hab. n. med.  JAKUB FICHNA

Farmaceuta i biochemik, profesor nauk medycznych specjalizujący się w chemii medycznej i gastroenterologii, kierownik Zakładu Biochemii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. 
W pracy badawczej zajmuje się fizjologią i patofizjologią układu pokarmowego, projektowaniem i syntezą potencjalnych leków oraz mechanizmami chorób zapalnych i czynnościowych przewodu pokarmowego. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii i Łódzkiego Towarzystwa Naukowego. Swoje prace publikował m.in w American Journal of Gastroenterology, Journal of Crohn’s and Colitis, British Journal of Pharmacology, Inflammatory Bowel Diseases, Pharmacological Reviews. W 2015 jako pierwszy Polak otrzymał Rising Star Award, przyznawaną przez Komitet Narodowy i Naukowy United European Gastroenterology. Wcześniej, w ramach National Societies Committee UEG, mianowano go na stanowisko National Societies Committee Young Committee Member oraz na przewodniczącego UEG Young Talent Group. Także w 2015 otrzymał nagrodę naukową prezesa PAN, a w 2017 nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Kierownik w projektach Narodowego Centrum Nauki, Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

dr hab. n. med. TOMASZ SOBÓW

Specjalista psychiatra z wieloletnim doświadczeniem klinicznym i badawczym, zwłaszcza w zakresie psychogeriatrii oraz otępień; praktukujący neuropsychiatra.  Autor ponad 150 doniesień naukowych, w tym 82 indeksowanych w bazie Pubmed. Badacz w licznych badaniach klinicznych z zakresu otępień, depresji, schizofrenii i zaburzeń lękowych.

dr n. med. Angelika Kargulewicz

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Lekarskim II, kierunku Dietetyka. Swoją praktykę zawodową oraz badania do pracy doktorskiej realizowała na Oddziale Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UMP prowadząc dietoterapię chorób przewodu pokarmowego i zaburzeń metabolicznych. Autorka licznych prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka opublikowanych na łamach czasopism polskich i zagranicznych. Wykładowca uniwersytecki i prelegent na konferencjach lokalnych oraz międzynarodowych. Redaktor prowadząca czasopisma o zdrowym odżywianiu Food Forum. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe oraz zajmuje się diagnostyką nietolerancji pokarmowych. Zajęcia praktyczne realizuje w formie warsztatów kulinarnych i wykładów, na których już od lat edukuje w zakresie technik przygotowywania posiłków oraz postępowania dietetycznego w zaburzeniach metabolicznych i chorobach organicznych.

ZBIGNIEW KOWALSKI

Doświadczony mówca motywacyjny, konsultant, doradca i trener komunikacji interpersonalnej. Właściciel dwóch firm doradczo – szkoleniowych, edukacyjnego portalu internetowego oraz członek rad nadzorczych kilku spółek. Od 2000 roku prowadzi treningi, wykłady motywacyjne, warsztaty i debaty. Z jego wiedzy skorzystało dotychczas ponad 80 000 osób, w tym ponad 45 000 lekarzy, 20 000 farmaceutów, 5 000 pielęgniarek, 10 000 pracowników z 99 firm farmaceutycznych i medycznych oraz ponad 10 000 pracowników firm innych branż (finanse, FMCG, przemysł). Interaktywne i praktyczne wystąpienia Zbigniewa Kowalskiego dotyczą kwestii porozumienia, lojalności, zarządzania relacjami i motywowania dzięki dobrej komunikacji. Zapraszany jako komentator i ekspert oraz cytowany przez czołowe media. Jako konsultant prowadzi audyty i projekty poprawiające efektywność placówek medycznych, głównie w medycynie estetycznej, stomatologii i okulistyce. Był ekspertem projektu Społeczny Audyt Szpitali. Z jego usług korzystało już ponad 200 placówek medycznych na terenie kraju.

Aktualności

Znamy termin III edycji PAD!

  Z przyjemnością pragniemy poinformować, że kolejna edycja konferencji PAD odbędzie się   23-24 marca 2019 roku! Konferencja, tak jak poprzednia edycja, zostanie podzielona na dzień wykładowy                       i warsztatowy. Podczas dnia wykładowego...

Właśnie rusza rejestracja!

22 lutego 2018 roku o godzinie 11:00 rusza rejestracja na drugą edycję konferencji PAD „Psychika a Dietetyka”. Konferencja odbędzie się 19-20 maja 2018 roku w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego. W tym roku przedsięwzięcie zostało podzielona na sesję...

Sprawozdanie z poprzedniej edycji

6 maja 2017 roku w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi odbyła się I Ogólnopolska konferencja PAD - Psychika a Dietetyka, czyli jak wypełnić lukę między tym, co wiemy, a tym, co jemy. Wydarzenie zorganizowało Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy...

Follow us

Napisz do nas: