Prelegenci 

 

JUŻ NIEBAWEM PRZEDSTAWIMY KOLEJNYCH PRELEGENTÓW!

 Dzień wykładowy – 23.10

DR n. med. AGATA DUTKIEWICZ

Dietetyk, psycholog, psychodietetyk, pracownik Katedry Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, wykładowca akademicki.

Na co dzień prowadzi własną praktykę w Centrum Psychodietetyki, wspomagając żywieniowo terapię zaburzeń psychicznych, a także wzmacniając proces dietoterapii chorób dietozależnych oddziaływaniami psychologicznymi. Jest psychoterapeutką w Wielkopolskim Centrum Zaburzeń Jedzenia. Pracuje w Klinice Psychiatrii Dzieci i Młodzieży, gdzie między innymi prowadzi psychoedukację żywieniową. Szkoli się w zakresie psychoterapii w nurcie integracyjnym.

Naukowo zajmuje się psychodietetyką, nutripsychiatrią, zaburzeniami psychicznymi dzieci i młodzieży, w szczególności tematyką zaburzeń odżywiania, obrazu ciała, w obszarze jej zainteresowań jest również psychologia mediów. Prowadzi szkolenia o tematyce psychodietetycznej, bierze czynny udział w konferencjach jako prelegentka. Jest autorką publikacji naukowych i popularno-naukowych, scalających wiedzę z pogranicza dietetyki i psychologii.

 II DZIEŃ – 24.10

dr hab. n. o zdr. MONIKA BĄK-SOSNOWSKA

W 2000 r. ukończyła studia psychologiczne na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. W 2003 r. uzyskała specjalizację z zakresu psychologii klinicznej Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. W 2008 r. na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach uzyskała stopień doktora nauk humanistycznych w dyscyplinie psychologia, zaś w 2017 r. stopień doktora habilitowanego nauk o zdrowiu, nadany przez Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach. W latach 2000-2003 pracowała jako konsultant w Ośrodku Interwencji Kryzysowej w Katowicach. Od roku 2002 do chwili obecnej – jako asystent a następnie adiunkt w Zakładzie Psychologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Od 2012 roku pełni funkcję kierownika tegoż Zakładu, a od 2018 r. również kierownika Katedry Nauk Społecznych
i Humanistycznych. Zajmuje się badaniami naukowymi oraz dydaktyką z zakresu psychologii klinicznej i psychologii zdrowia. Współpracuje z Uniwersytetem SWPS oraz Górnośląską Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości.

Przewodniczy Sekcji Psychologicznej Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, prowadzi szkolenia dla lekarzy i dietetyków z zakresu relacji z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania się i otyłość. Jest autorką lub współautorką pięciu monografii oraz kilkudziesięciu prac naukowych i popularno-naukowych z zakresu psychologii zdrowia, wykładowcą na konferencjach i zjazdach naukowych dotyczących zdrowia, laureatką nagród naukowych (m.in. Virtuti Medicinali, Copernicus Prize, Diamond Pen) i dydaktycznych (np. Medal Komisji Edukacji Narodowej).

Od roku 2007 prowadzi własną praktykę kliniczną, w ramach której zajmuje się terapią osób w kryzysie, cierpiących na zaburzenia psychosomatyczne oraz na zaburzenia odżywiania się
i otyłość. Wiedzę psychologiczną propaguje w mediach oraz angażując się w lokalne programy edukacyjne i kampanie społeczne na rzecz zdrowego stylu życia.

dr ANNA JANUSZEWICZ

Psycholog, specjalista psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki, naukowiec i wykładowca Uniwersytetu SWPS, prezes Towarzystwa Psychodietetyki

Zajmuje się głównie problemami nadmiernej masy ciała, zaburzeniami odżywiania, trudnościami z utrzymaniem diety. Koordynator zespołu specjalistów w Instytucie Psychodietetyki. Posiada bogate doświadczenie w edukacji z zakresu psychodietetyki i psychologii zdrowia.

Współautorka badań nad psychospołecznymi uwarunkowaniami nadwagi i otyłości w ramach międzynarodowego programu TEMPEST oraz w ramach krajowych projektów badawczych. Stypendystka Fundacji Na Rzecz Nauki Polskiej. Ekspert Agencji Oceny Technologii Medycznych w zakresie ewaluacji projektów programów profilaktyki zdrowotnej. Posiada także bogate doświadczenie w szkoleniach skierowanych do specjalistów zajmujących się zdrowiem i zachowaniami zdrowotnymi.

mgr MONIKA KROENKE

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, aktualnie wykładowca w Zakładzie Immunologii, Biochemii i Żywienia.

Obecnie przygotowuje się do obrony pracy doktorskiej z zakresu żywienia dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Odbyła szkolenie z wykorzystania intensywnej terapii poznawczo – behawioralnej w zaburzeniach odżywiania na Uniwersytecie Oksfordzkim. W pracy dietetycznej specjalizuje się we wsparciu dzieci leczonych psychiatrycznie. Swoje doświadczenie zdobywała w Klinice Psychiatrii Wieku Rozwojowego, Szpitalu Psychiatrycznym w Zaborze oraz w Środowiskowym Centrum Zdrowia Psychicznego. W gabinecie często wita również najmłodszych pacjentów zajmując się wybiórczościami pokarmowymi, nadzorem nad rozszerzaniem diety i wypracowywaniem prawidłowych nawyków żywieniowych. Nad wprowadzanymi zmianami zazwyczaj pracuje z całą rodziną wspomagając proces wykorzystaniem między innymi gier i zabaw psychodietetycznych.

 mgr ELŻBIETA LANGE

 psychoterapeuta Gestalt, psychodietetyk, diet coach, trener, autorka książek „Gdybym tylko schudła” oraz „Nie t(ł)ucz się dietami” oraz jeden z ekspertów w książce „Dlaczego dzieci jedzą śmieci”. 

 

Na co dzień prowadzi prywatną praktykę w obszarze psychologii żywienia i odchudzania. Pracuje w nurcie psychoterapii humanistyczno-egzystencjalnej, który zakłada spojrzenie na człowieka jako całość. Bada relacje emocje, a jedzenie. Częsty gość programów telewizyjnych i radiowych. Aktualnie razem z innymi ekspertkami od żywienia współtworzy kampanię społeczną „kobietybezdiety”, która ma na celu przeciwdziałać przemocy wobec ciała i opresji odchudzania.

 mgr MARIA SOBIESZEK

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Ukończyła dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi i psychodietetykę na SWPS w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała pracując w poradniach dietetycznych oraz angażując się w projekty o tematyce prozdrowotnej. Od wielu lat zawodowo związana z Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania, gdzie zajmuje się pracą indywidualną z pacjentem oraz prowadzeniem szkoleń z tematu psychodietetyki oraz roli dietetyka w leczeniu zaburzeń odżywiania. Jej misją jest dzielenie się, niezbyt popularną, wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie metod pracy dietetyka z osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania. Podczas szkoleń kładzie szczególnie duży nacisk na zagadnienia: – komunikacja z pacjentem, – empatyczne podejście do chorego, – zalecenia żywieniowe w zaburzeniach odżywiania. Oprócz indywidualnej pracy w gabinecie dietetycznym i psycho – dietetycznym, prowadzi liczne szkolenia. Jest trenerem Banku Żywności, gdzie prowadzi warsztaty dietetyczne oraz kulinarne.

 mgr MARLENA LEWANDOWSKA

Dietetyk kliniczny, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Obecnie studiuje psychologię (specjalność: psychologia kształtowania i modyfikacji zachowania) na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. W Collegium Civitas w Warszawie uzyskała dyplom coacha (specjalizuje się w coachingu zdrowia i żywienia). Certyfikowany trener.

Założycielka i była przewodnicząca Studenckiego Kola Naukowego Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Współorganizatorka Ogólnopolskiej Konferencji Psychika a Dietetyka. ? Na co dzień prowadzi prywatną praktykę w obszarze psychologii żywienia (Jem z RTZ – Pracownia psychodietetyki). Pomaga zmniejszyć objawy chorób przewodu pokarmowego (nieswoistych zapaleń jelit, zespołu jelita drażliwego, SIBO), rozwiązać problem jedzenia emocjonalnego i kompulsywnego objadania oraz czerpać maksimum radości i satysfakcji z jedzenia. Pracuję przede wszystkim z wykorzystaniem Racjonalnej Terapii Zachowania (RTZ), Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach (TSR) oraz narzędzi coachingowych. Więcej na www.jemzrtz.pl

 

 mgr AGATA GŁYDA

Jest psychologiem, certyfikowaną psychoterapeutką poznawczo – behawioralną oraz specjalistką psychodietetyki. Specjalizuje się w pracy terapeutycznej z osobami, które podejmowały liczne,nieudane próby odchudzania. Jest promotorką zdrowego podejścia do jedzenia i ciała w mediach społecznościowych. Prowadzi edukacyjny podcast, pisze bloga ( www.psycholognadiecie.pl ) oraz wykłada na studiach podyplomowych z psychodietetyki w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku. Jej misją jest uczenie podopiecznych uzyskania życiowej równowagi, nie możliwie najniższej wagi.

Jest autorką książki “RÓWNOWAGA. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokój”, która długo utrzymywała się w TOP 100 sprzedaży Empiku. Jest autorką Ciałożyczliwego Kalendarza 2021, w którym dzięki interaktywnej, innowacyjnej formie przekazuje co miesiąc kobietom zadania do wykonania, które pomagają. poprawić obraz ciała i samoocenę.

 

Aktualności

MONOGRAFIA PSYCHIKA A DIETETYKA

  Szanowni Państwo, jest nam szalenie miło zaprezentować premierowo naszą monografię naukową Psychodietetyka - nierozerwalny związek między mózgiem a żywieniem! Tak jak obiecaliśmy - e-książka jest całkowicie BEZPŁATNA i dostępna do ściągnięcia poniżej: KLIKNIJ TUTAJ...

IV Ogólnopolska Konferencja PAD – online!

Szanowni Uczestnicy, w związku ze zmiennymi informacjami płynącymi ze świata odnośnie rozwoju pandemii, nie chcemy czekać na tzw. „ostatni dzwonek” i kolejna IV edycja Ogólnopolskiej Konferencji Psychika a Dietetyka odbędzie się w charakterze online. Konferencja...

Follow us

Napisz do nas: