Szanowni Państwo,

Jest nam niezmiernie miło poinformować Państwa, że dostępna jest już nasza monografia naukowa – Psychika a Dietetyka – nierozerwalne połączenie!

Tak jak obiecaliśmy, jest ona CAŁKOWICIE BEZPŁATNA i dostępna do przeczytania lub ściągnięcia poniżej:

Kliknij tutaj, aby ściągnąć – Monografia PAD

 

Psychika a Dietetyka – nierozerwalne połączenie to pierwsza tego rodzaju publikacja w polskiej literaturze naukowej, która dotyczy najnowszych doniesień z dziedziny dietetyki i psychologii.

W monografii zostały szczegółowo omówione mechanizmy oceniające związek diety i wybranych składników odżywczych ze stanem psychicznym.
W opracowaniu oceniono rolę, jaką pełnią wybrane składniki odżywcze w kontekście działania fizjologicznego ośrodkowego układu nerwowego i wpływu na zdolności poznawcze. Scharakteryzowane zostały metaboliczne i hormonalne następstwa otyłości, wpływ alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy oraz aktualne informacje dotyczące prowadzenia dietoterapii w chorobie Alzheimera. Na przykładzie dysmorfii mięśniowej zwrócono uwagę na problemy dotyczące postrzegania obrazu własnego ciała i związane z tym zmiany przyjmowania pokarmów.

Książka ma na celu przybliżenie czytelnikom ogromnego związku, jaki występuje między spożywaniem posiłków a stanem psychicznym, a także zwrócić uwagę, że sposób myślenia i określone emocje determinują wiele mechanizmów związanych z przyjmowaniem pokarmu.

W przypadku zainteresowania wersją papierową, ze wzgzlędu na koszty związane z drukiem i wysyłką – taka forma będzie płatna w wys. 50 zł (już z wysyłką). W przypadku zainteresowania prosimy o kontakt: kontakt@eletive.pl