Sprawozdanie z poprzedniej edycji

6 maja 2017 roku w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi odbyła się I Ogólnopolska konferencja PAD – Psychika a Dietetyka, czyli jak wypełnić lukę między tym, co wiemy, a tym, co jemy. Wydarzenie zorganizowało Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy współpracy z Fundacją dla Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Konferencja skierowana była do studentów kierunków medycznych, dietetyków, lekarzy, psychologów, psychodietetyków, psychoterapeutów, trenerów personalnych oraz wszystkich zainteresowanych tematyką. Jej głównym celem i myślą przewodnią było pokazanie wzajemnych relacji między odżywianiem a stanem psychicznym człowieka.
Podczas trzech paneli wykładowych swoje prelekcje wygłosili m.in. prof. Tomasz Sobów, prof. Ewa Brzezińska-Błaszczyk, prof. Bolesław Karwowski oraz prof. Jolanta Zawilska, czy dr n. ekon. Mateusz Grzesiak.
Konferencja, organizowana po raz pierwszy, spotkała się z dużym zainteresowaniem – uczestniczyło w niej prawie 500 osób z całej Polski.