Kurs psychodietetyki
Z przyjemnością zapraszamy Państwa na Kurs Psychodietetyki – poziom I (podstawowy), który odbędzie się w Łodzi w terminie: 5-7 lipca 2019 roku oraz 12-14 lipca 2019 roku.
Kurs przeznaczony jest dla:
– dietetyków,
– psychologów,
– lekarzy,
– studentów,
– trenerów,
– osób zainteresowanych związkiem emocji z dietą,
– pasjonatów zdrowego żywienia.
Zajęcia podzielone są na trzy główne części, prowadzone przez trzech doświadczonych specjalistów. Dzięki temu, nie tylko zdobędziesz wiedzę z zakresu psychodietetyki, ale również poszerzysz praktyczne umiejętności pracy z pacjentem, zarówno z punktu widzenia psychodietetyka i psychologa, ale również psychoterapeuty.
Część I: dietetyczna/psychodietetyczna (3 dni):
Moduł I – Zastosowanie psychodietetyki w pracy z pacjentem:
• Komunikacja z pacjentem w gabinecie dietetycznym
• Prowadzenie efektywnego wywiadu żywieniowego z zastosowaniem narzędzi psychodietetycznych
• Porażka w procesie zmiany nawyków żywieniowych – przyczyny i skutki
• Przekonania żywieniowe – skąd się biorą i jak kształtują nawyki żywieniowe?
• Nawyk żywieniowy – dlaczego jest tak istotny?
• Zastosowanie psychodietetyki w pracy z dziećmi. W jaki sposób zachęcać dzieci do dbania o zdrowie? Jak komunikować się z dzieckiem?
• Skuteczne metody prowadzenia edukacji żywieniowej w różnych grupach społecznych i wiekowych
Moduł II – Praca z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania:
• Psychosomatyka: jak oddziałują na siebie umysł i ciało?
• Podstawowe informacje z zakresu zaburzeń odżywiania. Studium przypadku
• Relacja dietetyka z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania. Skuteczne metody komunikacji
• Komunikacja dietetyka z rodziną pacjenta cierpiącego na zaburzenia odżywiania
• Narzędzia psychodietetyczne niezbędne w pracy z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania
• Granice kompetencji dietetyka. Jakich tematów i dlaczego dietetyk nie powinien podejmować?
• Prowadzenie wywiadu żywieniowego z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania
• Żywienie w zaburzeniach odżywiania. Zalecenia dietetyczne w anoreksji, bulimii oraz kompulsywnym objadaniu
• Współpraca dietetyka z multidyscyplinarnym zespołem specjalistów
• Dietetyk i jego emocje? Co zrobić gdy specjalista zbyt mocno przeżywa chorobę pacjenta?
Część II: psychoterapeutyczna (1 dzień):
Część III: psychologiczna (2 dni):
Moduł I – Praca z osobą cierpiącą na otyłość:
• Wywiad psychologiczny z pacjentem cierpiącym na otyłość
• Diagnoza psychologiczna (kryteria diagnostyczne otyłości)
• Psychologiczny portret osoby otyłej a zasoby potrzebne do rozpoczęcia zmiany
• Interwencje psychologiczne a gotowość pacjenta do zmiany
• Narzędzia i techniki w pracy z osobą cierpiącą na otyłość
• Dialog motywujący: jak wzmacniać motywację pacjenta do zmiany?
• Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
• Rola rodziny w procesie zmiany
• Jak przeciwdziałać nawrotom?
Moduł II – Praca z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania:
• Wywiad psychologiczny z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania
• Diagnoza psychologiczna (kryteria diagnostyczne anoreksji, bulimii, kompulsywnego objadania się)
• Psychologiczny portret osoby cierpiącej na zaburzenia odżywiania a zasoby potrzebne do rozpoczęcia zmiany
• Etapy kontaktu z klientem a fazy zmiany zachowania
• Postępowanie w zaburzeniach odżywiania – anoreksja, bulimia, ortoreksja, zespół kompulsywnego objadania się
• Praca z oporem: jak zachęcić pacjenta do podjęcia pracy w kierunku zmiany?
• Inne formy pomocy w zaburzeniach odżywiania.
Kurs może zostać dofinansowany dla przedsiębiorców z województwa łódzkiego (zarówno jednoosobowych działalności, jak i pracowników firm) – całkowita kwota wkładu zamiast 3000 zł będzie wynosiła 600 zł. Jeśli są Państwo zainteresowani, prosimy o kontakt pod adresem zespolckd@gmail.com, a przekażemy informacje jak to zrobić.
Dofinansowanie jest możliwe w przypadku wcześniejszego zarezerwowania bonów rozwojowych u zewnętrznych podmiotów. Kurs został zorganizowany przy współpracy firm zajmujących się szkoleniami: Cel Kieruje Działaniem Krzysztof Zięba wraz z International Trainers and Facilitators Federation.
Firma Cel Kieruje Działaniem w partnerstwie z ITFF zrealizowała od 2018 roku projekty szkoleniowe o łącznej wartości ponad 1.000.000 złotych. Firma Cel Kieruje Działaniem i ITFF nie dają gwarancji, że Państwa wniosek złożony u operatora zostanie pozytywnie rozpatrzony.

Znamy termin III edycji PAD!
Z przyjemnością pragniemy poinformować, że kolejna edycja konferencji PAD odbędzie się 23-24 marca 2019 roku!
Konferencja, tak jak poprzednia edycja, zostanie podzielona na dzień wykładowy i warsztatowy.
Podczas dnia wykładowego zaplanowaliśmy sesję posterową oraz dodatkową sesję prac własnych, na której wspaniałe nagrody do wygrania.
We wrześniu przedstawimy Państwu szerszy zakres tematyczny wydarzenia.
Życzymy wspaniałego syntezowania witaminy D!

Właśnie rusza rejestracja!
Właśnie rusza rejestracja!
22 lutego 2018 roku o godzinie 11:00 rusza rejestracja na drugą edycję konferencji PAD „Psychika a Dietetyka”.
Konferencja odbędzie się 19-20 maja 2018 roku w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego. W tym roku przedsięwzięcie zostało podzielona na sesję wykładową – zaplanowaną na 19 maja oraz na sesją warsztatową – 20 maja.
Ilość miejsc jest ograniczona. W szczególności dotyczy to sesji warsztatowej, gdzie w przypadku wyboru danego warsztatu należy dokonać opłaty do 72h od daty złożenia zamówienia (rezerwacji). Po tym czasie nieopłacone miejsce wraca do puli dostępnych miejsc. Potwierdzenie zamówienia zostanie przesłane po zaksięgowaniu wpłaty.
Jeżeli zdarzy się tak, ze opłacili Państwo dany warsztat, ale mijają już trzy dni a nie otrzymali Państwo potwierdzenia wpłaty – prosimy o przesłanie wiadomości na adres: kontakt@eletive.pl wraz z Potwierdzeniem wpłaty.
Bardzo dziękujemy!
Zastrzega się możliwość nieuruchomienia warsztatów, na które nie zgłosi się przynajmniej 60% uczestników. W takim przypadku wszelkie kwoty są zwracane Uczestnikom.

Sprawozdanie z poprzedniej edycji
Sprawozdanie z poprzedniej edycji
Konferencja skierowana była do studentów kierunków medycznych, dietetyków, lekarzy, psychologów, psychodietetyków, psychoterapeutów, trenerów personalnych oraz wszystkich zainteresowanych tematyką. Jej głównym celem i myślą przewodnią było pokazanie wzajemnych relacji między odżywianiem a stanem psychicznym człowieka.
Podczas trzech paneli wykładowych swoje prelekcje wygłosili m.in. prof. Tomasz Sobów, prof. Ewa Brzezińska-Błaszczyk, prof. Bolesław Karwowski oraz prof. Jolanta Zawilska, czy dr n. ekon. Mateusz Grzesiak.
Konferencja, organizowana po raz pierwszy, spotkała się z dużym zainteresowaniem – uczestniczyło w niej prawie 500 osób z całej Polski.