Komunikat 09.03.2020 r.

Komunikat 09.03.2020 r.

W obliczu zagrożenia epidemiologicznego pragnę podkreślić, że zdrowie wszystkich Uczestników Konferencji jest dla nas najważniejsze. Z rozwagą podchodzimy do wszystkich napływających informacji ze szczególnym nakierowaniem na troskę o bezpieczeństwo uczestników wydarzenia.
W czasie rzeczywistym monitorujemy komunikaty napływające z WHO, GIS i Sanepidu w sprawie koronawirusa. Zgodnie z zaleceniami Ministra Zdrowia nie należy ulegać niepotrzebnej panice i nie ma przeciwwskazań dla organizacji takich wydarzeń, jak nasze (do 500 osób).
Mając na uwadze napływające do nas zapytania dot. aktualności wydarzenia – zapewniam, że dołożymy wszelkich starań, by nasze doroczne spotkanie odbyło się w wyznaczonym terminie i było bezpiecznym i przyjaznym miejscem dla wszystkich Gości. Szczególną uwagę będziemy przykładać do zapewnienia odpowiednich warunków higienicznych i sanitarnych, bowiem profilaktyka jest najlepszym zabezpieczeniem przed rozprzestrzenianiem wirusów. Jednocześnie przestrzegamy, by wszystkie osoby, które będą wykazywały objawy chorobowe, nie brały udziału w jakichkolwiek spotkaniach masowych.
W razie jakichkolwiek zmian, będziemy Państwa odpowiednio wcześniej informować.

Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego
Michał Sienkiewicz

Przedsprzedaż właśnie ruszyła!

Przedsprzedaż właśnie ruszyła!

Z przyjemnością informujemy, że rejestracja na IV Ogólnopolską Konferencję PAD „Psychika a Dietetyka” właśnie się rozpoczęła!

Jest nam niezmiernie miło, że spotkamy się już 18-19 kwietnia 2020 roku na największej psychodietetycznej konferencji w Polsce 🙂

Znamy termin IV Ogólnopolskiej Konferencji PAD!

Znamy termin IV Ogólnopolskiej Konferencji PAD!

Pragniemy poinformować, że kolejna edycja konferencji PAD odbędzie się 18-19 kwietnia 2020 roku!

Konferencja, tak jak poprzednia edycja, zostanie podzielona na dzień wykładowy i warsztatowy.
Podczas dnia wykładowego zaplanowaliśmy sesję posterową oraz dodatkową sesję prac własnych, na której wspaniałe nagrody do wygrania.

Od września zaczniemy przedstawiać Państwu szerszy zakres tematyczny wydarzenia. Rejestracja dla osób, które chcą przedstawić swoje badania rusza od października, zaś dla uczestników od grudnia 🙂

Życzymy wspaniałego syntezowania witaminy D!

Monografia Psychika a Dietetyka – nierozerwalne połączenie

Monografia Psychika a Dietetyka – nierozerwalne połączenie

Szanowni Państwo,

Jest nam niezmiernie miło poinformować Państwa, że dostępna jest już nasza monografia naukowa – Psychika a Dietetyka – nierozerwalne połączenie!

Tak jak obiecaliśmy, jest ona CAŁKOWICIE BEZPŁATNA i dostępna do przeczytania lub ściągnięcia poniżej:

Kliknij tutaj, aby ściągnąć – Monografia PAD

 

Psychika a Dietetyka – nierozerwalne połączenie to pierwsza tego rodzaju publikacja w polskiej literaturze naukowej, która dotyczy najnowszych doniesień z dziedziny dietetyki i psychologii.

W monografii zostały szczegółowo omówione mechanizmy oceniające związek diety i wybranych składników odżywczych ze stanem psychicznym.
W opracowaniu oceniono rolę, jaką pełnią wybrane składniki odżywcze w kontekście działania fizjologicznego ośrodkowego układu nerwowego i wpływu na zdolności poznawcze. Scharakteryzowane zostały metaboliczne i hormonalne następstwa otyłości, wpływ alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy oraz aktualne informacje dotyczące prowadzenia dietoterapii w chorobie Alzheimera. Na przykładzie dysmorfii mięśniowej zwrócono uwagę na problemy dotyczące postrzegania obrazu własnego ciała i związane z tym zmiany przyjmowania pokarmów.

Książka ma na celu przybliżenie czytelnikom ogromnego związku, jaki występuje między spożywaniem posiłków a stanem psychicznym, a także zwrócić uwagę, że sposób myślenia i określone emocje determinują wiele mechanizmów związanych z przyjmowaniem pokarmu.

W przypadku zainteresowania wersją papierową, ze wzgzlędu na koszty związane z drukiem i wysyłką – taka forma będzie płatna w wys. 50 zł (już z wysyłką). W przypadku zainteresowania prosimy o kontakt: kontakt@eletive.pl

Kurs psychodietetyki

Z przyjemnością zapraszamy Państwa na Kurs Psychodietetyki – poziom I (podstawowy), który odbędzie się w Łodzi w terminie: 5-7 lipca 2019 roku oraz 12-14 lipca 2019 roku.

Kurs przeznaczony jest dla:
– dietetyków,
– psychologów,
– lekarzy,
– studentów,
– trenerów,
– osób zainteresowanych związkiem emocji z dietą,
– pasjonatów zdrowego żywienia.

Zajęcia podzielone są na trzy główne części, prowadzone przez trzech doświadczonych specjalistów. Dzięki temu, nie tylko zdobędziesz wiedzę z zakresu psychodietetyki, ale również poszerzysz praktyczne umiejętności pracy z pacjentem, zarówno z punktu widzenia psychodietetyka i psychologa, ale również psychoterapeuty.

Część I: dietetyczna/psychodietetyczna (3 dni):

Moduł I – Zastosowanie psychodietetyki w pracy z pacjentem:

• Komunikacja z pacjentem w gabinecie dietetycznym
• Prowadzenie efektywnego wywiadu żywieniowego z zastosowaniem narzędzi psychodietetycznych
• Porażka w procesie zmiany nawyków żywieniowych – przyczyny i skutki
• Przekonania żywieniowe – skąd się biorą i jak kształtują nawyki żywieniowe?
• Nawyk żywieniowy – dlaczego jest tak istotny?
• Zastosowanie psychodietetyki w pracy z dziećmi. W jaki sposób zachęcać dzieci do dbania o zdrowie? Jak komunikować się z dzieckiem?
• Skuteczne metody prowadzenia edukacji żywieniowej w różnych grupach społecznych i wiekowych

Moduł II – Praca z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania:

• Psychosomatyka: jak oddziałują na siebie umysł i ciało?
• Podstawowe informacje z zakresu zaburzeń odżywiania. Studium przypadku
• Relacja dietetyka z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania. Skuteczne metody komunikacji
• Komunikacja dietetyka z rodziną pacjenta cierpiącego na zaburzenia odżywiania
• Narzędzia psychodietetyczne niezbędne w pracy z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania
• Granice kompetencji dietetyka. Jakich tematów i dlaczego dietetyk nie powinien podejmować?
• Prowadzenie wywiadu żywieniowego z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania
• Żywienie w zaburzeniach odżywiania. Zalecenia dietetyczne w anoreksji, bulimii oraz kompulsywnym objadaniu
• Współpraca dietetyka z multidyscyplinarnym zespołem specjalistów
• Dietetyk i jego emocje? Co zrobić gdy specjalista zbyt mocno przeżywa chorobę pacjenta?

Część II: psychoterapeutyczna (1 dzień):

• Czym jest psychoterapia?
• Psycholog, psychodietetyk, psychoterapeuta, psychiatra – czym się różnią
• Współpraca z dietetykiem w terapii zaburzeń odżywiania
• Psychoterapia zaburzeń odżywiania – skuteczne nurty
• Podstawy psychoterapii poznawczo behawioralnej, czyli skąd biorą się nasze przekonania i emocje?
• Perspektywa poznawcza, czyli przekonania osób z zaburzeniami odżywiania
• Rodzina pacjenta z zaburzeniami odżywiania, czyli krótko o czynnikach podtrzymujących
• Stres – perspektywa psychologiczna i fizjologiczna; podstawowe formy radzenia sobie
• Błędne koła zaburzeń odżywiania, czyli dlaczego tak ważna jest psychoterapia (czynniki biopsychospołeczne)
• Dialog motywujący – na co uważać by nie wywołać oporu w pacjencie – podstawy.

Część III: psychologiczna (2 dni):

Moduł I – Praca z osobą cierpiącą na otyłość:

• Wywiad psychologiczny z pacjentem cierpiącym na otyłość
• Diagnoza psychologiczna (kryteria diagnostyczne otyłości)
• Psychologiczny portret osoby otyłej a zasoby potrzebne do rozpoczęcia zmiany
• Interwencje psychologiczne a gotowość pacjenta do zmiany
• Narzędzia i techniki w pracy z osobą cierpiącą na otyłość
• Dialog motywujący: jak wzmacniać motywację pacjenta do zmiany?
• Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
• Rola rodziny w procesie zmiany
• Jak przeciwdziałać nawrotom?

Moduł II – Praca z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania:

• Wywiad psychologiczny z pacjentem cierpiącym na zaburzenia odżywiania
• Diagnoza psychologiczna (kryteria diagnostyczne anoreksji, bulimii, kompulsywnego objadania się)
• Psychologiczny portret osoby cierpiącej na zaburzenia odżywiania a zasoby potrzebne do rozpoczęcia zmiany
• Etapy kontaktu z klientem a fazy zmiany zachowania
• Postępowanie w zaburzeniach odżywiania – anoreksja, bulimia, ortoreksja, zespół kompulsywnego objadania się
• Praca z oporem: jak zachęcić pacjenta do podjęcia pracy w kierunku zmiany?
• Inne formy pomocy w zaburzeniach odżywiania.

Kurs może zostać dofinansowany dla przedsiębiorców z województwa łódzkiego (zarówno jednoosobowych działalności, jak i pracowników firm) – całkowita kwota wkładu zamiast 3000 zł będzie wynosiła 600 zł. Jeśli są Państwo zainteresowani, prosimy o kontakt pod adresem zespolckd@gmail.com, a przekażemy informacje jak to zrobić.

Dofinansowanie jest możliwe w przypadku wcześniejszego zarezerwowania bonów rozwojowych u zewnętrznych podmiotów. Kurs został zorganizowany przy współpracy firm zajmujących się szkoleniami: Cel Kieruje Działaniem Krzysztof Zięba wraz z International Trainers and Facilitators Federation.
Firma Cel Kieruje Działaniem w partnerstwie z ITFF zrealizowała od 2018 roku projekty szkoleniowe o łącznej wartości ponad 1.000.000 złotych. Firma Cel Kieruje Działaniem i ITFF nie dają gwarancji, że Państwa wniosek złożony u operatora zostanie pozytywnie rozpatrzony.

Znamy termin III edycji PAD!

Znamy termin III edycji PAD!

 

Z przyjemnością pragniemy poinformować, że kolejna edycja konferencji PAD odbędzie się   23-24 marca 2019 roku!

Konferencja, tak jak poprzednia edycja, zostanie podzielona na dzień wykładowy                       i warsztatowy.
Podczas dnia wykładowego zaplanowaliśmy sesję posterową oraz dodatkową sesję prac własnych, na której wspaniałe nagrody do wygrania.

We wrześniu przedstawimy Państwu szerszy zakres tematyczny wydarzenia.

Życzymy wspaniałego syntezowania witaminy D!

Monografia Psychika a Dietetyka – nierozerwalne połączenie

Właśnie rusza rejestracja!

Właśnie rusza rejestracja!

22 lutego 2018 roku o godzinie 11:00 rusza rejestracja na drugą edycję konferencji PAD „Psychika a Dietetyka”.
Konferencja odbędzie się 19-20 maja 2018 roku w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego. W tym roku przedsięwzięcie zostało podzielona na sesję wykładową – zaplanowaną na 19 maja oraz na sesją warsztatową – 20 maja.
Ilość miejsc jest ograniczona. W szczególności dotyczy to sesji warsztatowej, gdzie w przypadku wyboru danego warsztatu należy dokonać opłaty do 72h od daty złożenia zamówienia (rezerwacji). Po tym czasie nieopłacone miejsce wraca do puli dostępnych miejsc. Potwierdzenie zamówienia zostanie przesłane po zaksięgowaniu wpłaty.

Jeżeli zdarzy się tak, ze opłacili Państwo dany warsztat, ale mijają już trzy dni a nie otrzymali Państwo potwierdzenia wpłaty – prosimy o przesłanie wiadomości na adres: kontakt@eletive.pl wraz z Potwierdzeniem wpłaty.

Bardzo dziękujemy!

Zastrzega się możliwość nieuruchomienia warsztatów, na które nie zgłosi się przynajmniej 60% uczestników. W takim przypadku wszelkie kwoty są zwracane Uczestnikom.

Sprawozdanie z poprzedniej edycji

Sprawozdanie z poprzedniej edycji

Sprawozdanie z poprzedniej edycji

6 maja 2017 roku w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi odbyła się I Ogólnopolska konferencja PAD – Psychika a Dietetyka, czyli jak wypełnić lukę między tym, co wiemy, a tym, co jemy. Wydarzenie zorganizowało Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy współpracy z Fundacją dla Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Konferencja skierowana była do studentów kierunków medycznych, dietetyków, lekarzy, psychologów, psychodietetyków, psychoterapeutów, trenerów personalnych oraz wszystkich zainteresowanych tematyką. Jej głównym celem i myślą przewodnią było pokazanie wzajemnych relacji między odżywianiem a stanem psychicznym człowieka.
Podczas trzech paneli wykładowych swoje prelekcje wygłosili m.in. prof. Tomasz Sobów, prof. Ewa Brzezińska-Błaszczyk, prof. Bolesław Karwowski oraz prof. Jolanta Zawilska, czy dr n. ekon. Mateusz Grzesiak.
Konferencja, organizowana po raz pierwszy, spotkała się z dużym zainteresowaniem – uczestniczyło w niej prawie 500 osób z całej Polski.